miercuri, 4 septembrie 2013

Cu mult of, despre Rosia Montana

Stau si ma intreb de ce televiziunile nationale ofera atat de putine imagini/stiri referitor la mitingurile care au loc impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Cred ca multi jurnalisti sunt interesati de acest subiect extrem de important si, de ce nu, vulnerabil pentru oricine doreste sa ia vreo masura cu acest loc de poveste. Ma intreb de ce presedintele si premierul au mereu opinii contradictorii cand ar putea sa cada de comun acord asupra unor probleme stringente, cum este de exemplu Rosia Montana. In anul 2011, presedintele Basescu spunea ca este foarte important sa fie inceputa exploatarea de la RM; acelasi lucru l-a spus atat in Muntii Apuseni, cat si la Sulina. Iata cum sunau cuvintele sefului statului:
 "Traian Basescu a spus ca este in favoarea derularuii proiectului minier, spunand ca "orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca". De asemenea, el a sustinut ca prin derularea acestei investitii s-ar crea locuri de munca. Cu foarte multa incredere, Basescu afirma, in urma cu doi ani, ca daca se dadea drumul la acest proiect in anul 1997, "ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare". La randul sau, premierul Victor Ponta a spus ca, in calitate de deputat, va vota impotriva proiectului de incepere a exploatarii de la Rosia Montana, dar ca si premier a aprobat acest proiect. Disputa intre presedinte si premier este una catastrofala, atata vreme cat, de fapt, amandoi au fost si sunt pentru acest proiect. Din fericire, milioane de romani sunt impotriva, motiv pentru care sper din toata inima ca ceea ce au afirmat primii oameni ai statului, respectiv organizarea unui referendum, va fi un lucru cert. Poate la alegerile pentru Parlamentul European.... Macar sa fie asa, ca atunci imi exprim speranta ca romanii vor merge la vot si isi vor exprima opinia vizavi de exploararea de la Rosia Montana. Exploatare care, sper din toata inima, va ramane doar pe hartie si nu se va concretiza niciodata.
Aveti ideea de cati ani nu s-a mai scos vreun zacamant de la Rosia Montana? Pe de alta parte va intreb cate zile a durat la televizuni circoteca mortii autointitulatului rege Cioaba? Mai bine de o saptamana, si poate ca va mai dura, asa, din cand in cand. Cate emisiuni TV legate de Rosia Montana ati vazut? Sunt chiar curioasa... ca eu am vazut doar pe un post de televiziuni o stire scurta. Fara comentatori, fara invitati speciali, fara nici un fel de tevatura. Parca ar fi un subiect bun doar pentru cativa oameni, eventual locuitori din zona. Iar el este un subiect extrem de important, care ar trebui sa ne macine zile si nopti, pana cand s-ar lua o decizie normala si care sa nu puna nici un fel de presiune pe viitorul nostru si pe cel al copiilor nostri. Stau si ma intreb oare cand se va da importanta acestui subiect. Ma voi uita zilnic la TV in speranta ca vreun post si-ar calca pe interese si ar vorbi despre Rosia Montana. Si cand spun acest lucru nu ma refer la reclamele pe care le-a platit cu varf si indesat Gabriel Resources LTD.
Stiti ca exploatarea de la Rosia Montana va folosi 40 de tone de cianura ZILNIC? Asa spune publicatia de specialitate MINING, si nu am motive sa nu cred acest lucru.
Va amintiti ce s-a intamplat in anul 2000, cand s-a rupt digul iazului de decantare a apelor industriale de la societatea Aurul? 100.000 de metri cubi de apa cu cianuri au fost deversate in raul Tisa, iar de acolo au ajuns in alte rauri mai mici. A fost o adevarata catastrofa! Ungaria a catalogat evenimentul drept cea mai mare tragedie de dupa Cernobil.Ei, si ce? Dupa numai cateva zile de la acest eveniment, romanii l-au si uitat. Mie mi se pare ca noi , romanii, suntem o natie total aparte. Pe langa cele bune (pe care nu le voi enumera!), avem foarte multe parti proaste. In primul rand, este lipsa de informatie; nu ca nu ne-ar fi oferita informatia, dar o uitam imediat ce a fost spusa. Astia suntem noi (o parte dintre noi, cu siguranta nu fac parte din aceasta categorie, si o stiu si eu si ei, foarte bine), ne complacem intr-o viata stearpa, care parca nici nu ar fi a noastra.
In SUA exista cateva state care au interzis cianura in minerit; in afara de americani, sunt si alte state care au intezis acest lucru. Iata cateva dintre aceste state: Cehia, Grecia, Germania, Argentina. Filipine etc. Nu stiu daca acest lucru conteaza sau nu, dar poate ca d-na Merkel ar putea sufla cateva vorbe spre Basescu si Ponta vizavi de acest subiect. Cu siguranta,atunci nu s-ar mai discuta despre Rosia Montana ... sau cel putin nu in acesti termeni.
Raman la parerea ca  Rosia Montana ar trebui sa fie cunoscuta doar ca destinatie turistica si ca un loc extrem de vechi, cunoscut de mii de ani, inca dinainte de Christos! A rezistat si va trebui sa facem tot ce este posibil pentru a exista si pe viitor. Cine nu a priceput ca suntem foarte trecatori pe acest pamant, mai are mult de gandit. Iar daca nu stie sa gandeasca, sa invete a o face!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu