marți, 21 iunie 2011

Painea biblica, acum si la Constanta

Saptamana trecuta, Dobrogea Grup (unul din principalii producatori din industria de morarit-panificatie din Romania) a lansat Painea Antica Romana. Aceasta paine este facuta din faina integrala de grau spelta si este fabricata dupa o reteta veche de 2000 de ani. Uleiul de masline si mierea din compozitie dau aceste paini o aroma deosebita. Painea Antica Romana lansata de Dobrogea are efect de dubla si consistenta hrana - Fizica, importanta pentru organism- si Spirituala. O parte din sumele de bani obtinute din vanzarea acestei paini va fi directionata spre refacerea Edificiului Roman cu mozaic din Constanta.
Restaurarea Edificiului Roman cu mozaic face parte dintr-un proiect deosebit de frumos initiat si pus in practica de Groove Hour SRL Constanta.
Asa ca, adresez un indemn constantenilor: mancati sanatos si contribuiti la restaurarea unuia dintre cele mai frumoase monumente istorice din Constanta.

Zau ca nu as fi scris aceste randuri daca nu eram ferm convinsa de adevarul lor!

Painea din faina de grau spelta - recomandata si in Vechiului Testament

In decursul anilor, omenirea a deprins obiceiuri alimentare noi, iar acest lucru a reprezentat de multe ori un deserviciu adus organismului uman prin renuntarea la anumite alimente complexe si inlocuirea acestora cu altele mai putin bogate in vitamine, fibre, minerale, acizi grasi esentiali. In aceasta categorie de produse care au fost aproape uitate se gaseste si graul spelta. Acesta a fost cultivat cu mii de ani in urma - anumite descoperiri arheologice au scos la iveala vase din lut pline cu grau spelta in santiere arheologice din Egipt, Caucaz, sud-vestul Asiei si in Europa. Se estimeaza ca unele dintre ele au o vechime de peste 8.000 de ani. Nu se stie cu exactitate cand a inceput sa fie cultivat si apreciat de catre oameni, insa este cert ca in Vechiul Testament a fost mentionat: in versetul 9 din capitoliul 4, profetul Ezechiel (care a trait cu 500 de ani inaintea erei noastre) scrie ca a fost sfatuit de Dumnezeu sa ia cu el in desert grau, alac (grau spelta), linte, soia, orz si mei pentru a le amesteca si a avea mancare pentru 390 de zile pe care avea sa le petreaca in pustietate. Cateva sute de ani mai tarziu, poetul Horatiu scria intr-una din satirele sale despre un locuitor de la tara, care manca grau spelta pentru a ramane sanatos. O mie de ani mai tarziu, sfanta Hildegard din Bingen (care a fost o deosebita observatoare a plantelor si a lasat multe indicatii asupra folosirii terapeutice a plantelor, urmate cu succes si in ziua de astazi) a scris despre efectele vindecatoare ale graului spelta. Ea mentiona ca graul spelta este cea mai buna cereala, grasa si plina de forta. Ea numea graul spelta drept medicament, pentru ca, fata de celelalte specii de cereale, ar avea in continut substante optim echilibrate. Potrivit sfintei Hildegard, cine mananca grau spelta va avea "o carne buna si un sange bun" - printre sfaturile sfintei se numara si cel potrivit caruia daca cineva este foarte bolnav si nu mai poate manca nimic din cauza slabiciunii, sa i se dea boabe intregi de grau spelta, fierte in apa, la care se va adauga (pentru gust) putin unt sau un ou fiert. "Aceasta il va vindeca dinspre inauntru, ca o pomada buna si vindecatoare" - a scris sfanta Hildegard.
Din cate se pare, pana si soldatii din legiunile romane aveau in permanenta asupra lor un saculet plin cu grau spelta, pentru a se energiza in timpul lungilor razboiae.

Proprietati ale graului spelta

Cercetari minutioase efectuate pe parcursul multor ani au scos la iveala calitatile miraculoase ale graului spelta. Spre deosebire de graul obisnuit, graul spelta are toate ingredientele care asigura atributele unei hraniri integrale: are continut ridicat de fibre si este bogat in vitaminele A, E, B1, B2, B6, PP, ceea ce asigura o buna functionare a nervilor, un metabolism bine reglat si o piele sanatoasa. Graul spelta este, de asemenea, bogat in aciz grasi esentiali si in minerale: fier, calciu, magneziu si fosfor. Acest soi de grau contine albumine de calitate, hidrocarburi complexe si grasimi naturale.
Tot acest complex de vitamine, minerale, grasimi, acizi grasi si hidrocarburi determina un efect miraculos asupra starii de sanatate; faina de grau spelta si, implicit, painea de grau spelta este usor digerabila, stimuleaza metabolismul si activitatea rinichilor, produce o dezintoxicare a organismului, creste starea de bine si capacitatea de performanta.
O serie de studii facute in Germania au reliefat o digestibilitate crescuta a graului spelta; datorita solvabilitatii deosebite in apa, substantele vitale ale graului spelta sunt asimilate mult mai usor si facil ca hrana pentru organism. Acesta este motivul pentru care copiii mici si persoanel bolnave pot suporta mai bine graul spelta decat grau comun.
La simpozionul cu tema Graul spelta desfasurat in anul 1991 in localiatatea germana Hohenheim s-au dat publicitatii o serie de date de analiza comparative intre graul spelta si graul comun. Potrivit acestora, graul spelta are un continut mai mare de grasimi, contine Thiocyanat (care are un efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator), are un continut de vitamine mai ridicat, are un continut mai ridicat de substante minerale. De asemenea, graul spelta are un continut mai mare de L-Tryptophan, precursor al hormonului de buna dispozitie si neurotransmitatorului serotonina. Aceleasi date oficiale mentioneaza continutul mai mare de acizi grasi nesaturati, indeosebi acid linoleic si acid linolenic, care activeaza lipidele necesare generarii celulelor nervoase.

Efecte asupra organismului uman

Este cunoscut de mii de ani ca graul spelta are efect regenerator asupra celulelor, marind capacitatea acestora si potentialul intelectual. Datorita proprietatilor sale deosebite, graul spelta este folosit in diverse regimuri alimentare frecvent folosite in sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei si maduvei. Fiind foarte usor digerabil, se poate folosi sub forma de fulgi in alimentatia sugarilor.
De asemenea, se foloseste cu succes in alimentatia persoanelor care sufera de migrene, ateroscleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima si a cancerului.
Graul spelta si-a dovedit calitatile in diete de tratare a bolilor degenerative, ale imbolnavirii pielii si mucoaselor si ale deranjamentelor metabolismuli si digestiei. De asemenea, dieta pe baza de faina de grau spelta este indicata in cazul neurodermitelor.

4 comentarii:

  1. Uca, multumesc pentru informatie. Gold!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai invatat ceva azi. Multumesc, Maria!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lili, pacat ca nu esti la Constanta sa poti cumpara si tu Paine Antica romana - dar sunt ferm convinsa ca o astfel de paine facuta din faina integralade grau spelta vei gasi si in Franta. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Betoon!(chiar daca Radio Guerrilla face campanie impotriva betonului :-))
    Foarte interesant intreg materialul, multumesc.

    RăspundețiȘtergere